Stoke Newington Town House

Reinvented extension of large Victorian Townhouse

 

Henage/Joshen was commissioned to reinvent parts of a large townhouse in Stoke Newington. The property already had an old extension dating back to the nineties which lacked the grandeur of the rest of the house. It was cold, dark and felt separated from the rest of the house.

By moving a walls and adding a large roof light the North facing kitchen extension is now flooded in natural daylight. A stunning polished carrara marble floor runs throughout the new kitchen and connects the extension to the entrance hallway. A large sliding glass paneled door allows the light to travel through the property and creates a dramatic view though the building.

The kitchen is a modern take on a traditional kitchen. The oak units are finished the deep blue, all fitted with handcarved walnut handles. The dramatic colour creates a very defined cooking areas which ends with a black granite breakfast bar with a stunning brass tap and perfectly lit by bespoke counter lights.

To compliment the intense colour of the kitchen and the statement marble floor, Danish mid-century rosewood furniture were sourced to make a splendid and stylish dining area. As a soft touch a strong burnt orange and grey tones curtains was designed in organic linens to give hints to a retro feel with modern lines.

Above the kitchen extension was a guest bedroom and en-suite which were both dark, cold and unused. Henage/Joshen transformed the spaces by using a soft dark grey that was contrasted by strong colours like the upholstered velvet mustard yellow bed frame. The room was given a slight romantic boheme feel with a low hanging antique french chandelier, embroidered linen curtains and a bespoke log bedside table. The bedroom leads onto a small desk space with a clean and simple Scandinavian practical and playful touch with views over the garden.

The en-suite was carefully designed to suit the limited space. The stunning glazed mustard wall tiles creates a warm and intriguing space. The look for a tile ‘explosion’ were constructed around the idea of blowing dandelions in the Summertime.